Dengufeber!

Visst låter det otäckt? Men det är inte så farligt som det låter.

Efter två dagar med mycket hög feber (över 40 grader) åkte vi med Wilmer till doktorn i morse. Vid första sjukhuset visade det sig att de inte accepterade vår försäkring och eftersom tillståndet inte direkt var livshotande letade vi oss fram till ett som gjorde det. Där blev det provtagning och ganska mycket väntan.

20110430_0511.JPG

Efter ett par timmar konstaterade läkaren att provtagningen tyder på dengufeber men vi ska tillbaka på måndag för ytterligare ett prov som ska bekräfta detta.

mygga.jpg

Vi blev väl inte direkt superförvånade eftersom Dengu ”går” här och sjukdomen faktiskt har ökat i Brasilien de senaste åren. Fredriks lärare i portugisiska hade det för ett par veckor sedan och var rejält medtagen, men för de flesta människor yttrar det sig som en ganska vanlig influensa med hög feber. Det går över på cirka en vecka. Det smittar inte från människa till människa utan överförs via blod; det vill säga myggor. Eftersom dengufeber har en inkubationstid på cirka tio dagar är vi lite inne på att Wilmer kanske har fått det när vi var i Rio, då vi bodde på en ö med stilla vatten runt om oss. Det sägs vara där dengusmittade myggor trivs allra bäst. Och blev vi myggbitna där på ön. Oh ja!

20110424_0351.JPG

Men som sagt; det säkra svaret får vi på måndag. Under tiden sörplar lilleman alvedon var fjärde timme, dricker en massa, försöker äta och vilar. Han är rejält trött och hängig. Tjockaste mysoverallen är på med fliströja och filt på det. Det är cirka +25 grader ute.

feber.jpg 201104301441.jpg

Sjukdomsinformation om denguefeber

Denguefeber, eller enbart dengue, är en influensaliknande febersjukdom. Den orsakas av ett virus som sprids via myggor och rapporteras från de flesta länder i tropikerna, såväl från Afrika och Asien som från Mellan- och Sydamerika. Sjukdomen är en vektorburen zoonos, d.v.s. en sjukdom som kan överföras mellan djur och människa. Dengue är inte helt ovanlig hos hemvändande svenskar. Varje år anmäls 30 till 60 fall, men då många av de smittade är ute på långresor (”ryggsäcksfolket”) är det säkert många fler svenskar som drabbas av sjukdomen.

Kommentarer inaktiverade.