Lyckosoppa!

Det finns lyckopiller. De kan funka. Absolut. Men om man känner för att prova något annat så kan man ju testa den här lyckosoppan. Den är förvisso ”på recept” men enda kravet för att få lov att göra den är att man älskar, eller åtminstone tycker om, jordärtskockor. Gör så här om du själv vill äta soppan tillsammans med tre vänner:

20100905_2247.JPG

Skala jordärtskockor så att du har 250 gram skalade och klara. Jag vet, redan här kan den nervsvage få problem. Det är verkligen inte roligt att skala jordärtskockor. Det är djävligt enerverade om jag ska vara ärlig men är man lagt lite åt kämparhållet, det vill säga, att man är beredd på att göra uppoffringar för att senare få njuta, så är det bara att sätta igång. När det är gjort så skalar du 3 schalottenlökar och 3 stycken vitlöksklyftor som du fräser i mycket, gult, gott, smält smör. Ta det lite lugnt med värmen. Lökarna ska svettas och gotta sig i smöret en stund. That´s it!

Sedan skär du kockorna i lite lagoma stora bitar och vräker ner de i lökröran tillsammans med massor av härlig timjan, gärna färsk. I med 6 dl grönsaksbuljong samt 5 dl äpplemust. Superviktigt det där musten. Den är liksom hela nyckeln till varför den här soppan gör en lycklig och inte bara mätt.

20100905_2242.JPG

Salta och svartpeppra. Till exempel kan du använda IKEA´s fina kvarnar som brukar kosta 300 kronor styck och nu bara kostar 99 kronor. Skynda att fynda! Släng på ett lock och låt koka tills kockorna blivit mjuka.

Ta av från värmen, vräk i en burk crème fraiche och rör om. Ta fram din allra finaste mixerstav och låt den jobba tills hela knölröran förvandlats till en jämn, fin, slät soppa. Smaka av. Konstatera att soppan skulle må bra av en nypa råsocker. Släng i det.

Innan du ska servera din fina soppa tar du fram ett paket bacon som du finhackar medan det är lite fruset.

20100905_2241.JPG

För då får du sådana här roliga baconbitar i pannan, det är ju nästan som konst. Dessutom får du ett jättefint, alldeles lagomt stort baconkross som du slänger på toppen av soppan när du serverar den tillsammans med en massa grön persilja. Precis så gör du och sedan blir du middagens hjälte fastän du bara sa lite försynt; ” – jag kan ta med förrätt…”.

jordärt.jpg Om du sedan vill maxa den här jordärtskocksupplevelsen lite så kan du helt sonika bestämma dig för att äta den i en berikande miljö. Inte alls för att det behövs för en sådan här soppa kan tålas att ätas i en mörk fängelsehåla och ändå liksom göra en lycklig, men som sagt om man bara nöjer sig med det allra bästa, så kan man välja att äta den med den här utsikten till exempel:

20100905_2236.JPG

20100905_2238.JPG

Ja, om du som jag, tröttnat på veckotidningarnas recept för lycka, ni vet den där; …”skriv en lista på alla saker som gör dig lycklig varje dag. Skriv upp minst fem saker om dagen som är bra med dig och varför du älskar dig själv så mycket. Gå ner tio kilo, jogga en mil, klipp dig, köp nya kläder… blablabla”, så bara skiter du i det och lagar soppa, häller upp ett glas gott vin och tittar på utsikten istället.

En kommentar till Lyckosoppa!