brasilien

En lång dag idag!

Då så börjar denna resa vara inne på sitt avslut. Idag vaknade jag i Sao Paulo och imorgon somnar jag i Malmö, däremellan blir det lite jobb, mycket flyg och resa samt att träffa familjen förstås.

DSC_0609

Det är ju roligt att resa men bäst är det då familjen är med och inte som nu när man får längta efter dom. Roligt att återse Brasilien, trafiken i Sao Paulo kanske inte tillhör favoriterna men pulsen, människorna, klimatet och de underbara stränderna gör det definitivt!

 

Det blev som jag trott en väldigt hektisk resa på dryga 2 800 mil, men den har varit bra, vi har fått mycket gjort och nästan allt är på rätt spår 🙂 Nu väntar en lång actionlista samt allt jobb därhemma som legat och väntat på mig, men det fixar vi på måndag…

Ibland får man känslan av att vara på fel ställe

Idag fick jag verkligen den känslan, den där krypande känslan av att något är fel, ska jag verkligen vara här? Den där känslan av att jag nog egentligen hör hemma på ett annat ställe.

 

Tanken den bara föll över mig och när jag funderar på det lite djupare så är jag nog på fel ställe, Malmö är ju en så underbar stad, inte så långt till släkt och vänner, helt underbar att promenera genom en sommardag och stanna till på lilla torg. Nära naturen och praktisk och bra att leva i. Men nu finns det ju flyg, sommaren infaller i bästa fall bara någon dag där i Juli, det mesta man har är svensk sommar och skånsk vinter, hur kul är det egentligen.

DSC_0568

En stad som Fortaleza är ju så härlig, det händer mer än i typ hela Sverige (faktum är att det nästan är lika många invånare som i Sverige), en promenad på kvällen i början av Februari är inte så tokig…

DSC_0578

Tar man bilen i fyrtiofem minuter kommer du ut på en enkel landsbygd där sanddynorna letar sig ned i Atlanten och råkar du göra det mitt i vintern så är medeltemperaturen typ 5 grader kallare än på sommaren så man behöver aldrig fundera direkt på klädesval. Man byter helt enkelt cykel och dubbdäck mot surfingbräda och beachbuggy. På något sätt känns det verkligen lockande.

DSC_0597

DSC_0593

DSC_0585

DSC_0586

Både min kropp, mitt hjärta och min hjärna säger helt enkelt till mig att visserligen är Malmö min favoritstad i Sverige men varför skall man begränsa sig om man nu kan få något bättre? Men men, snart är jag hemma igen och då faller man in i den vanliga lunken, eller??

Kärt återseende

Det var roligt att igår få komma tillbaks till Brasiliens huvudstad efter nästan 14 år och 2 månader. Centrum har inte ändrat sig mycket men det har växt mycket runtom.

 

brasilia

 

Denna gång var det möte med Ministério da Ciência, Tecnologia e Inovação om Sony Mobilies utvecklingsaktiviteter i Brasilen, mycket bra och trevligt, även om nu politik inte alltid går hand i hand med innovation och agilt arbetssätt. Till min förvåning var det bara 18 grader varmt och lite mulet.

 

Förra gången mins jag mycket väl, närmare 45 grader och svetten späddes på av nervositeten. Men det gick mycket bra då också, då Anna och jag gifte oss på den svenska ambassaden. Konstaterar också att vi faktiskt firar 15 år i år 🙂 tiden går fort när man har roligt.

Då var det dags igen!

brazil

 

Det blir på nytt en resa till Brasilien, intensivare än vanligt så i bästa fall blir det lite sand under fötterna på söndagen.

 

Jag skall beta av fyra storstäder och en himla massa möten på knappt två veckor, så det blir dryga 550 mil i bara resor… och då menar jag i Brasilien, resan fram och tillbaks på nästan total 2200 mil är inte inräknad.

 

Så se upp Sao Paulo, Campinas, Brasilia och Fortaleza nu är jag på väg.

Peking

Har hamnat ett par dagar i Peking, vintern är här så det är både kallt och inversion, så luften är både kall och smutsig, tittar man ut genom fönstret ser man en inte allt för härlig gulaktig dimma…

Det sticker alltså lite i näsan när man tar sin morgonpromenad till jobbet. Annars så måste jag säga att Kina verkar vara ett bra och förhållandevis enkelt land att bo i, trafiken är lugn i jämförelse med Brasilien  det är lite människor och stort utbud i affärerna jämfört med Indien. Å så har dom ju något som de länder vi bott i aldrig haft, en helt underbar syn när man drar ifrån gardinerna på hotellet på morgonen

Det är få saker man irriterar sig på, bankomaterna tar ditt utländska visa, många pratar lite engelska, det är varken sopor eller kor ute på vägarna.

Naturligtvis så finns det saker men nu är ju jag här så kort tid så jag slipper upptäcka allt sådant. Det enda man blir lite irriterad på är att man sedan regeringsskiftet nu ytterligare har begränsat Internet  jag kommer inte in på facebook, jag kan inte läsa en svensk tidning… Varför? vad är det som är så farligt med att människor ska kunna få ha olika åsikter? Hela mänsklighetens uppväxt så har ju alltid nyfikenheten, tävlingsandan och dialog med andra gjort att vi fått större framsteg än när man sitter instängd i sin lilla låda.

Sedan kan man fundera på vad som är sämst, att man är inskränkt av vissa fysiska begränsningar eller att man som samhälle är inskränkt rent moraliskt och psykiskt, jag föredrar ju faktiskt begränsningar av Internet framför att lärare skall bära skjutvapen.

Hursomhelst, nu ska jag strax åka hem till det medelmåttiga landet, där tur är högre värderat än skicklighet, där vi toppar listan på hur mycket pengar vi procentuellt som land lägger på statliga myndigheter och förvaltningar men där vi får ut mindre och mindre av våra skolor och sjukhus. Där vi har mest ledighet av alla länder i världen samtidigt som vi toppar listorna på sjukfrånvaro.

Det är nog kanske sant som det är sagt, för att vara bra så måste man kliva ut ur komfort-zonen, livet skall nog inte vara för enkelt för då får man så många konstiga påhittade och förhållandevis marginella i-landsproblem. Tar man i så gör det ont, men det är ända sättet att bli så stark så man kan vinna någon gång.

Fäller en liten tår

Då var det slut på mitt kontrakt i Brasilien, jag är officiellt en svensson igen.

 

Man fattar nog inte riktigt själv hur mycket man påverkas då man är ute och jobbar utanför Svedala men jag är i alla fall verkligen tacksam för upplevelserna vi fått, några tråkiga men främst roliga. Man lär sig så mycket 🙂

 

Så nu är det Malmö och vad det innebär: inbetalning till a-kassa, ICA, IKEA, vinter, snöslask, ribban, lilla torg och allt annat trist, roligt och nygammalt…

 

Varför inte!?

Gårdagen var planerad in i minsta detalj, listan på saker att göra var väldigt lång och tidsplanen noga uträknad, det var ju trots allt min sista dag i Campinas! Då startar inte bilen, efter att försökt startkablar å lite andra knep så kallades bilmek in, han konstaterade snabbt det som jag redan trott: startmotorn paj!

 

Bärgare beställdes och under tiden han jag i väg och fick tag på en hyrbil. Bilen var då parkerad i ett underjordiskt garage så bärgaren kom inte ned så bilen fick först bogseras upp med en vanlig bil innan den kunde komma upp på flaket.

Sedan var det bara att åka till verkstaden där jag fick dom att börja titta på problemet.

 

Så vidare i hyrbilen för att fixa allt som var planerat, nu ett par timmar sen. Fick under tiden besked om att dom kunde renovera startmotorn och ha bilen färdig inom två timmar för det facila priset av 2200 kronor.

 

Efter mycket om och men så tog jag då min med resväskor fullpackade hyrbil till verkstaden, packade över allt i min nu fungerande bil, körde tillbaks hyrbilen och kom en hel del senare än planerat iväg mot Sao Paulo. Kom fram till mitt hotell och började då vid 10 tiden känna att frukostens energi liksom var förbrukad. Styrde genast vägen mot den nya restaurangen tvärs över gatan och konstaterad att Brasilien alltid är Brasilien, till och med här var det mer bak än fram!

Efter lite mat kände jag att det räckte denna dag så jag somnade sedan ovaggad i min säng!

 

—–

 

Men nu är det en ny dag med ett nytt schema: läkarundersökning, återlämning av bil, pappersarbete och hemresa frammåt kvällen…

Casa De Töörn – no more!

Då var detta boende avslutat för oss! Inga flera promenader i den 1 km långa uppförsbacken till huset, inga mer dopp i polen, inga mer klagomål på den undermåliga byggkvaliten. Det har varit med oss genom vått och tort, fungerat bra men kanske inte varit världens roligaste. Men det har varit vårt hem 🙂

Så nu säger vi hejdå och aldrig mer på återseende, blir det någon gång ett nytt Casa De Töörn så hoppas vi på att det ligger vid stranden 🙂

Å så på det igen :-)

 

Då har man varit och vilat ut sig på jobbet ett par dagar så nu är det dags att ta hand om det som skall fixas hemma, det blir en helg i fixandets tecken, rensning i min skrubb, fixa bredbandet, film datorn, samt mycket annat som står på listan å såklart good mat och gott vin i familjens sällskap  🙂

Nu börjar vinterlovet :-)

sommarlov.gifSå nu sätter vi fart mot midsommarfirande i Skåne, taxin är snart här och sedan bara två flyg…

Vi hoppas se er alla väldigt snart i Sverige.