Priorsgatan

Ordningen återställd

Av praktiska skäl behöver vi två bilar i vår familj.

Men vi valde inte vår andra bil av praktiska skäl 🙂

DSC00737.JPG

DSC00736.JPG

DSC00738.JPG

Samma modell och färg som förra gången men under huven är det stor skillnad 🙂

Å inte bara en

Av dessa kommer idag utan alla våra saker från både magasin och och båt så nu har vi mycket att göra de närmaste dagarna!

Priors

Vi har börjat fixa lite på Priorsgatan och väntar nu bara på våra saker då huset ekar tomt.

Packade

Är vi nu och det är delvis skönt att ha det gjort, delvis jobbigt att vi nu skall leva i resväskor en period.

DSC00570.jpg DSC00571.jpg

Våra saker kommer nu att ta olika vägar, lite saker flyger till Brasilien, en hel del kommer att ta båten på måndag och ett gäng andra saker kommer att övervintra i ett magasin någonstans i Malmö.
DSC00572.jpg DSC00573.jpg

Så detta var ännu ett betydande steg i Familjen Töörns äventyr.

Flyger och far!

Då var det dags för långtransport igen!

tapairportugal.jpg

Ser verklig fram emot det denna gången då det är den sista pendlarresan jag gör till Brasilien så det skall bli härligt med både resan (TAP är faktiskt dom med bäst stolar i ”monkey class”) och att komma hem till Priorsgatan. Så nu får man bara hoppas att inte regnet sätter stopp för min avfart i Sao Paulo och snön förhindra att jag landar i Köpenhamn.

Sedan är mycket på agendan väl i Sverige, först dags för den traditionella adventspizzan (ni som vet, vet!), efter det packning av väskor, flyttlass och magasin. Å så var det resor igen men denna gång MED familjen, först till julfirande i norr och sist och inte minst Campinas, å allt det gör vi tillsammans 🙂

See you in Malmö very soon!

Lyckosoppa!

Det finns lyckopiller. De kan funka. Absolut. Men om man känner för att prova något annat så kan man ju testa den här lyckosoppan. Den är förvisso ”på recept” men enda kravet för att få lov att göra den är att man älskar, eller åtminstone tycker om, jordärtskockor. Gör så här om du själv vill äta soppan tillsammans med tre vänner:

20100905_2247.JPG

Skala jordärtskockor så att du har 250 gram skalade och klara. Jag vet, redan här kan den nervsvage få problem. Det är verkligen inte roligt att skala jordärtskockor. Det är djävligt enerverade om jag ska vara ärlig men är man lagt lite åt kämparhållet, det vill säga, att man är beredd på att göra uppoffringar för att senare få njuta, så är det bara att sätta igång. När det är gjort så skalar du 3 schalottenlökar och 3 stycken vitlöksklyftor som du fräser i mycket, gult, gott, smält smör. Ta det lite lugnt med värmen. Lökarna ska svettas och gotta sig i smöret en stund. That´s it!

Sedan skär du kockorna i lite lagoma stora bitar och vräker ner de i lökröran tillsammans med massor av härlig timjan, gärna färsk. I med 6 dl grönsaksbuljong samt 5 dl äpplemust. Superviktigt det där musten. Den är liksom hela nyckeln till varför den här soppan gör en lycklig och inte bara mätt.

20100905_2242.JPG

Salta och svartpeppra. Till exempel kan du använda IKEA´s fina kvarnar som brukar kosta 300 kronor styck och nu bara kostar 99 kronor. Skynda att fynda! Släng på ett lock och låt koka tills kockorna blivit mjuka.

Ta av från värmen, vräk i en burk crème fraiche och rör om. Ta fram din allra finaste mixerstav och låt den jobba tills hela knölröran förvandlats till en jämn, fin, slät soppa. Smaka av. Konstatera att soppan skulle må bra av en nypa råsocker. Släng i det.

Innan du ska servera din fina soppa tar du fram ett paket bacon som du finhackar medan det är lite fruset.

20100905_2241.JPG

För då får du sådana här roliga baconbitar i pannan, det är ju nästan som konst. Dessutom får du ett jättefint, alldeles lagomt stort baconkross som du slänger på toppen av soppan när du serverar den tillsammans med en massa grön persilja. Precis så gör du och sedan blir du middagens hjälte fastän du bara sa lite försynt; ” – jag kan ta med förrätt…”.

jordärt.jpg Om du sedan vill maxa den här jordärtskocksupplevelsen lite så kan du helt sonika bestämma dig för att äta den i en berikande miljö. Inte alls för att det behövs för en sådan här soppa kan tålas att ätas i en mörk fängelsehåla och ändå liksom göra en lycklig, men som sagt om man bara nöjer sig med det allra bästa, så kan man välja att äta den med den här utsikten till exempel:

20100905_2236.JPG

20100905_2238.JPG

Ja, om du som jag, tröttnat på veckotidningarnas recept för lycka, ni vet den där; …”skriv en lista på alla saker som gör dig lycklig varje dag. Skriv upp minst fem saker om dagen som är bra med dig och varför du älskar dig själv så mycket. Gå ner tio kilo, jogga en mil, klipp dig, köp nya kläder… blablabla”, så bara skiter du i det och lagar soppa, häller upp ett glas gott vin och tittar på utsikten istället.

Min bästa tid…

… är NU!

Har alltid fullkomligt älskat hösten. Då smids alla mina planer. Då blir jag kreativ. Då kommer jag igång. Så också denna höst. Men efter en jädrigt jobbig influensa starta jag upp lite lugnt.

Har letat tofflor i hundra år sedan mitt älsklingspar från Wågat & Schöönt liksom har gett upp.

20100901_2234.JPG

Å man kan ju inte nämna denna butik: WÅGAT & SCHÖÖNT utan att liksom kommentera det. Prova att googla det utan den något tillskruvade tyska stavningen så kan ni ju själva se vart ni hamnar. Det kan bli en spännande kväll framför datorn. Men – nu är det ju inte så att jag har köpt mina älsklingstofflor på en tysk porrklubb utan faktiskt på en riktigt fin liten butik mitt på Limhamns affärsgata. Så jag menar verkligen att jag vill rekommendera alla som söker fina, annorlunda kläder och presenter att besöka butiken men som sagt; namnet. Hur tänkte de?

Bara en sån´sak som att denna butik ju kommit att bli min mammas absoluta favoritbutik här i Limhamn, och mamma lider ju av, precis jag själv bland annat, ett tidigt stadium av alzheimers-light. Att alltså komma ihåg ett namn, vilket som helst, det må vara på en person, en film, en låt, en maträtt eller – en affär, är omöjligt. (Ni vet; ”numera struntar jag i att försöka komma ihåg vad alla heter, jag kallar alla; Nämenhej!)

Så senast min mamma var här bar det sig inte bättre än att hon sa;

– Åh, nu måste jag hinna ner på Vått & Skönt medan jag är här! Nej, vad säger jag? Jag menar Vått & Torrt! Nej, vad är de den heter nu igen? Grönt & Skönt?

Ja, ni ser. Det blir komplicerat med ett dylikt butiksnamn. Och folks märkliga associationer kan ställa till med både det ena och det andra.

Men hur som helst så fanns inga nya tofflor att finna där och sedan har jag dammsugit stan. Men idag har butikskedjan ”Nilson” räddat mig.

20100901_2216.JPG

Dösöta tofflor hade de, i allsköns färger, men vem kunde motså ett par murriga vinröda i dessa tider.

20100901_2219.JPG

Jaha, åsså bar det sig inte bättre att precis där, mitt framför ögonen på mig, stod ett par boots som jag är bekant med sedan tidigare.

20100901_2225.JPG

Jorå, vi träffades redan i somras. Jag blev kär. Direkt. Ganska blixtförälskad faktiskt men sansade mig och sa till min syster som var med;

– Men man kan ju inte köpa såna´här nu! Det är ju sommar nu liksom?!

– Nä, det kan man verkligen inte, svarade hon. Det där är ju höstskor.

20100901_2224.JPG

Japp. Glad höst på er allesammans!

Är sommaren slut nu?

20100819_2203.JPG

Glasskiosken på Sibbarp är stängd. Fastän solen sken hela dagen. Innehållet i balkonglådan var dött när jag kom hem igår, idag satte jag silverek och lavendel där. Det kändes höst. Det är konstigt hur snabbt det ändras; hur man tycker att man är precis mitt i allt där somriga och så helt plötsligt så tar det liksom slut.

20100819_2204.JPG

Men de snart inte så sommarlovslediga barnen suger ut det sista av av det varma och ljusa och vägrar gå in. Och skriken och skratten låter lika höga och outröttliga som i juni. Faktiskt. Fast jag tror de också, någonstans långt inne i magen, har det lite pirrigt inför det nya som börjar på måndag.

20100819_2205.JPG

Men vi vuxna har inte riktigt samma förmåga att hålla kvar det där roliga somriga, puttriga och lekfulla. Det muntra rosévinet har bytts ut mot tekoppen och helt plötsligt har TV:n blivit lite intressant igen. Man kanske skulle se lite nyheter, liksom. Till och med katten är loj och orkar inte jaga varken flugor eller möss längre.

Men jag ska verkligen inte sitta här och bli deppig. Imorgon har vi grillfest här på Priors, på lördags ska det ätas surströmming i glada vänners lag och om fyra månader flyttar vi till Brasilien. Hej Världen! Nu kommer vi igen!

Nytt på grillen!

20100724_2180.JPG

Man kan med fördel grilla strömming! Pensla insidorna med senap, krydda med torkad gräslök & persilja samt massor av färsk dill. Mycket peppar och salt. Lägg ihop delarna med skinnsidorna utåt. Olja halstret lite och tjofs! på med strömmingen. Cirka två minuter på varje sida.

Gokartkalas!

Ett fartfyllt kalas skulle man kunna säga!

20100716_2117.JPG

20100716_2119.JPG 20100716_2120.JPG     

Genomgång av banan.

20100716_2122.JPG

På era platser…

20100716_2127.JPG

…färdiga…

20100716_2128.JPG

20100716_2132.JPG 20100716_2141.JPG

Sedan blev det lunch på ”MAX”.

20100716_2145.JPG 20100716_2149.JPG

Och ett väldigt roligt tårtkalas med presenter.

20100716_2153.JPG

Sedan kom P & G och då blev det ju presentsnöre i vanlig ordning. Paket låg det överallt. I brevlådan, i kattmaten…

20100716_2168.JPG 20100716_2157.JPG

20100716_2173.JPG

En ansenlig hög på temat ”nostagli”. Pinnar och kottar (ty det lekte P & G med när de var små…), violtabletter och så en klassiker; Robinson Crusoe. Och mycket, mycket mer.

Hela dagen kalasade vi. Det var helt enkelt ett fantastiskt 11-årskalas